Resepi 1 Kilo Siput Lemak Cili Padi / Siput Sedut Masak Lemak Cili Api Azie Kitchen / Masak hingga kuah sedikit pekat sedia dihidangkan.

Resepi 1 Kilo Siput Lemak Cili Padi / Siput Sedut Masak Lemak Cili Api Azie Kitchen / Masak hingga kuah sedikit pekat sedia dihidangkan.. Siput sedut masak lemak cili api resepi mutiara hati facebook. Masukkan santan, serai dan siput. Masukkan lala dan masak sehingga ianya terbuka dan air agak kering kerana lala mengeluarkan air. Gaul rata dan masak hingga mendidih. Kalau tak jenuh nak sedut isi siput ni… memang tak akan keluar.

Sotong masak lemak cili padi. Masukkan juga garam,gula dan kunyit serta batang serai yang dititik. Ada banyak resepi rupanya yang kita boleh buat dengan masak sebagai gulai lemak cili padi ni. Keluarga siput sedut masak lemak cili api bahan bahan 1kg siput sedut 2 3 pelepah batang keladi sayur 2 batang serai diketuk 1 helai daun kunyit disiat 1 keping asam gelugor. Setiap sedutan siput memang menjanjikan kepuasan.

Resepi Masakan Resepi Sotong Masak Lemak Cili Api Facebook
Resepi Masakan Resepi Sotong Masak Lemak Cili Api Facebook from lookaside.fbsbx.com
Kurang lebih 1 kg berat dia. Siput sedut masak lemak cili api. Kemudian baru dimasukkan santan pekat. Bila sebut masak lemak cili api atau cili padi ni pasti ramai yang terbayang lauk tradisi orang negeri sembilan (ns) tapi kini bukan hanya dimasak dan terdapat di negeri sembilan tapi kat kuala lumpur ni masakan masak lemak cili api ni juga merupakan menu wajib ada di gerai mahupun di kedai. 2 keping asam email protected garam secukup rasa. Gaul rata dan masak hingga mendidih. Biarkan mendidih sebentar, rasa cukup asam garam baru tutup api. Keluarga siput sedut masak lemak cili api bahan bahan 1kg siput sedut 2 3 pelepah batang keladi sayur 2 batang serai diketuk 1 helai daun kunyit disiat 1 keping asam gelugor.

Masukkan santan pekat, garam dan asam keping.

Boleh dimasak dan dimakan tanpa mengira waktu. Tumiskan bawang, cili api dan halia, masukkan santan cair dan masukkan siput sedut. Sotong masak lemak cili padi. Kacau secara perlahan di atas api sederhana hingga masak. 1 biji bawang merah * kunyit hidup sebesar ibu jari * 6 biji cili api * santan; Perut kenyang hati pun senang. Siput sedut masak lemak keladi recipe letsmasak. Dengan cara masak yang tersendiri memang tidak sama dengan negeri lain. Masukkan siput sedut dan bahan tumbuk ke dalam periuk. Tips siput tidak berlendir jangan masak terlalu lama. Resepi ayam masak lemak cili api yang sangatlah sedap. Curahkan juga 2 cawan air lalu kacau dan biarkan mengelegak. Masukkan juga santan cair dan gunakan api perlahan kacau santan sehingga mendidih.

Biarkan mendidih sebentar, rasa cukup asam garam baru tutup api. Siput sedut (1 kg) santan (250g) bawang merah (3 ulas) putih (2 ulas) kunyit hidup (2 inci) cili padi (15 biji) daun kunyit (2 helai) serai (2 batang) Masak hingga kuah sedikit pekat sedia dihidangkan. Kacau selalu agar santan tidak pecah minyak. Sementara itu buang kulit luar batang keladi, kerat pendek, cuci, toskan dan celur dalam air mendidih yang dimasukkan sekeping asam gelugor.

Resepi Siput Sedut Masak Lemak Cili Padi Simple Kuah Kaww Kitpramenulis
Resepi Siput Sedut Masak Lemak Cili Padi Simple Kuah Kaww Kitpramenulis from kitpramenulis.com
Warna kuningnya yang cantik serta hidangan yang tampak menyelerakan ini memang menjadi kegemaran ramai. Masukkan siput ke dalam periuk bersama2 serai yang dititik, asam gelugor dan bahan2 kisar halus. Perut kenyang hati pun senang. Pastikan bahagian hujung siput dibuang. (dikisar) • kunyit untuk penambah warna kuning. Che nom sangat beruntung kerana ada seorang follower yang ikhlas sudi berkongsi resepi yang asli dari. Siput sedut masak lemak cili api. 1 kg siput sedut (potong bahagian hujung siput, rendam bersama asam keping) basuh bersih sampai hilang semua kotoran.

Tuangkan santan dan masukkan bahan yang telah dikisar 3.

Home » unlabelled » resepi 1 kilo siput lemak cili padi : Daging biasa dan juga daging salai masak lemak cili api. Masukkan bahan yang telah di tumbuk bersama siput dalam periuk. Masukkan siput yang telah dibersihkan. Siput sedut masak lemak keladi recipe letsmasak. Kacau secara perlahan di atas api sederhana hingga masak. 1 biji bawang merah * kunyit hidup sebesar ibu jari * 6 biji cili api * santan; Terima kasih kepada puan bahiah saripuddin yang sudi berkongsi resepi siput sedut masak lemak cili padi. Resepi siput sedut masak lemak cili api. Kalau tak jenuh nak sedut isi siput ni… memang tak akan keluar. Perut kenyang hati pun senang. Resepi 1 kilo siput lemak cili padi : Tuangkan santan dan masukkan bahan yang telah dikisar 3.

Kacau selalu agar santan tidak pecah minyak. Siput sedut (1 kg) santan (250g) bawang merah (3 ulas) putih (2 ulas) kunyit hidup (2 inci) cili padi (15 biji) daun kunyit (2 helai) serai (2 batang) 1 kg siput sedut (potong bahagian hujung siput, rendam bersama asam keping) basuh bersih sampai hilang semua kotoran. Tips siput tidak berlendir jangan masak terlalu lama. 2 keping asam email protected garam secukup rasa.

Resepi Siput Sedut Masak Lemak Cili Api Lazat Merecik Resepi My
Resepi Siput Sedut Masak Lemak Cili Api Lazat Merecik Resepi My from resepi.my
Masukkan siput yang telah dibersihkan, kacau lagi sehingga kuah mendidih dan siput masak. Siput masak lemak cili padi. Masukkan siput ke dalam periuk bersama2 serai yang dititik, asam gelugor dan bahan2 kisar halus. Boleh dimasak dan dimakan tanpa mengira waktu. Gaul rata dan masak hingga mendidih. Sebab kadang tu kalau dah tahap malas sangat nak beli bahan lengkap, guna je apa yang ada kat rumah negeri sembilan ni. Pastikan bahagian hujung siput dibuang. Boleh dimasak dan dimakan tanpa mengira waktu.

Ayam, ikan, daging, keli, telur itik dan banyak lagi lah sebenarnya.

Santan • mangkuk siput • biji bawang merah (dikisar) • lengkuas (ditumbuk kasar) • biji cili padi @ mengikut kepedasan masing2. 3 batang serai di ketuk; Masak hingga kuah sedikit pekat sedia dihidangkan. Tips siput tidak berlendir jangan masak terlalu lama. Masak lemak cili api merupakan masakan original daripada negeri sembilan. Sementara itu buang kulit luar batang keladi, kerat pendek, cuci, toskan dan celur dalam air mendidih yang dimasukkan sekeping asam gelugor. 1 kg siput sedut (potong bahagian hujung siput, rendam bersama asam keping) basuh bersih sampai hilang semua kotoran. Masukkan juga santan cair dan gunakan api perlahan kacau santan sehingga mendidih. 1 biji bawang merah * kunyit hidup sebesar ibu jari * 6 biji cili api * santan; Sebab kadang tu kalau dah tahap malas sangat nak beli bahan lengkap, guna je apa yang ada kat rumah negeri sembilan ni. Curahkan juga 2 cawan air lalu kacau dan biarkan mengelegak. Sedikit berbeza tapi rasa sedap menjadi keutamaan. 2 keping asam email protected garam secukup rasa.

Share this:

0 Comments:

Posting Komentar